Виена Иншурънс Груп запазва силен ръст през първата половина на 2024 г.

Виена Иншурънс Груп запазва силен ръст през първата половина на 2024 г. Потвърждават се положителните очаквания за 2024 г.

Виена Иншурънс Груп запазва силен ръст през първата половина на 2024 г.
  • Брутните записани премии се увеличават до 7,9 млрд. евро (+7,9%)
  • Приходите от застрахователни услуги нарастват до 5,9 млрд. евро (+10,0%)
  • Печалбата преди облагане достига 481,0 млн. евро (+3,9%)
  • Нетният комбиниран коефициент е подобрен до ниво от 93,3% (-0,7 процентни пункта)
  • Отличен коефициент на платежоспособност от 265%

 

Със своите резултати от първата половина на 2024 г. VIG демонстрира силен ръст във всички сегменти и линии на бизнес. Предвид тези отлични резултати, потвърждаваме положителните очаквания за финансовата 2024 година със силна печалба преди данъци в горната граница на планирания диапазон от 825 до 875 млн. евро,“ посочи Хартвиг Льогер, гл. изп. директор на Виена Иншурънс Груп.

 

Ръст на премиите във всички линии на бизнес и сегменти

През първата половина на 2024 г. общият обем на брутните записани премии се увеличава до 7886,8 млн. евро или с 7,9% повече от предходната година. Премиите бележат ръст не само във всички сегменти, но и във всички линии на бизнес. Особено висок ръст е отчетен в сегмента  „Специални пазари“ (Германия, Грузия, Лихтенщайн и Турция) който достига 32,0%, в сегмента на Разширения регион на ЦИЕ (Албания вкл. Косово, Прибалтийските държави, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Молдова, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна) – увеличение от 11,5%, както и в Австрия, където премиите нарастват с 6,5%.

Значително увеличение на приходите от застрахователни услуги

Приходите от застрахователни услуги достигат 5919,0 млрд. евро (+10,0%), основно в резултат на ръст в застраховането за имущество и злополуки. Увеличение бележат всички сегменти, най-значително „Специални пазари“ (+21,5%), „Разширен регион на ЦИЕ“ (+14,5%), Полша (+14,0%) и Австрия (+6,5%). В сегмента на Специалните пазари най-голямо увеличение има в Турция, докато в Разширения регион на ЦИЕ се отличават Прибалтийските държави, България и Унгария.

Печалбата преди данъци отново се движи нагоре

През първата половина на 2024 г. печалбата преди облагане нараства с 3,9% до 481,0 млн. евро, за което допринасят главно Австрия, Полша и Разширеният регион на ЦИЕ. В Австрия този ръст основно е резултат от увеличените приходи, а в Полша ръстът на годишна база се дължи най-вече на значително по-големия обем в общото застраховане и подобрената рентабилност в животозастраховането. Увеличението в Разширения регион на ЦИЕ е свързано главно с особено доброто представяне на румънските застрахователни компании и подобрения комбиниран коефициент при Прибалтийските държави.

Оперативната възвръщаемост на собствения капитал, изчислена на годишна база, се подобрява до 16,2% (след ниво от 15,1% в края на 2023 г.).

Отчетливо подобрение на нетния комбиниран коефициент

Нетният комбиниран коефициент за първите шест месеца от 2024 г. се подобрява до 93,3% (първата половина на 2023 г.: 94,0%), основно в резултат на положителното развитие на коефициента на щетимост.

Щетите, свързани с неблагоприятни метеорологични събития за първата половина на 2024 г., в размер на около 123 млн. евро бруто остават значително под нивото регистрирано предходната година (около 256 млн. евро). След отчитане на презастраховането, VIG задържа приблизително сумата от 112 млн. евро.

Стабилни нива на маржа за договорно обслужване (CSM)

Към 30 юни 2024 г. маржът за договорно обслужване, който включва основно дългосрочно животозастраховане и здравно застраховане, възлиза общо на 5633,3 млн. евро (-2,8%). Маржът CSM за нови продажби в животозастраховането и здравното застраховане възлиза на 216 млн. евро, като маржът за нови договори нараства с 9,8%.

Отличен коефициент на платежоспособност

Коефициентът на платежоспособност на Групата в края на първите шест месеца на 2024 г. остава на особено високо ниво от 265% (с отчитане на преходни мерки) и подчертава изключително високата капиталова позиция на VIG.

Увеличен общ инвестиционен портфейл

Към 30 юни 2024 г. общият портфейл от капиталови инвестиции възлиза на 43,1 млрд. евро (в края на 2023 г.: 42,6 млрд. евро). Увеличението от 1,1% се дължи най-вече на увеличените парични средства и парични еквиваленти, главно в резултат на положителния паричен поток от оперативна и инвестиционна дейност.

Положителна перспектива

Виена Иншурънс Груп посреща ефективно последиците от една нелека геополитическа и макроикономическа среда и продължава да се фокусира върху факторите за успех – приемственост, стабилност и многообразие. Независимо от волатилността на средата, ръководството на VIG потвърждава положителните си очаквания за финансовата 2024 г. и на базата на отличните резултати за полугодието предвижда печалба преди данъци в горната граница на планирания диапазон от 825 до 875 млн. евро.

Виена Иншурънс Груп (VIG) е водещата застрахователна група в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Над 50 застрахователни компании и пенсионни фондове от 30 страни формират Групата, която може да се похвали с дългогодишна традиция, силни марки и близка връзка с клиентите. Близо 30 000 служители на VIG се грижат ежедневно за потребностите на около 32 милиона клиенти. Акциите на VIG се търгуват на Виенската фондова борса от 1994 г., на Пражката фондова борса от 2008 г. и на фондовата борса в Будапеща от 2022 г. Групата има рейтинг от „A+“ със стабилна перспектива от международно признатата рейтингова агенция Standard & Poor's. VIG си сътрудничи активно с Erste Group, най-голямата банка за индивидуално банкиране в Централна и Източна Европа.