Виена Иншурънс Груп запазва отличен рейтинг от „А+“ със стабилна перспектива

Виена Иншурънс Груп запазва отличен рейтинг от „А+“ със стабилна перспектива

Виена Иншурънс Груп запазва отличен рейтинг от „А+“ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) поставя отличен рейтинг „А+“ със стабилна перспектива на Виена Иншурънс Груп (VIG) и Групата продължава да бъде сред компаниите с най-висок рейтинг във водещия австрийски борсов индекс. Рейтинг „А+“ със стабилна перспектива е потвърден и за VIG Re, собственото презастрахователно дружество на Групата, базирано в Прага.

Стабилни капиталови ресурси – фактор за рейтинга

От края на 2023 Standard & Poor's използва нов капиталов модел за анализ на рисково-базирания капитал на застрахователните дружества. Съгласно изменените критерии, VIG запазва силна капитализация, дори при сценарий на краен стрес и с най-високо ниво на доверие от 99,99%. Агенцията потвърждава капиталовата стабилност и отличния рейтинг на Групата, като се позовава на особено силното й представяне през 2023 г., което се дължи, наред с друго, на убедителни резултати от застрахователната дейност, стабилен комбиниран коефициент и сравнително висок марж на нов бизнес в животозастраховането и здравното застраховане. S&P също така отбелязва, че систематичния стремеж към консервативно управление на капитала и финансите е допринесъл за осигуряване на значителен капиталов буфер и плавен преход към МСФО 17.

    Силна диверсификация и дисциплинирана политика спрямо риска

В допълнение към стабилните капиталови ресурси, рейтинговата агенция изтъква и пазарното лидерство на VIG в Австрия и няколко страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Отбелязан е широко диверсифицираният застрахователен портфейл с ясен капацитет за продажби, както и сътрудничеството с Erste Group в областта на банковото застраховане. Друг очертан положителен фактор е консервативната презастрахователна стратегия, ограничаваща загубите на Групата от щети в резултат на различни неблагоприятни метеорологични събития в Австрия и региона на ЦИЕ.

    Стабилна перспектива

Според S&P, стабилната перспектива на VIG се подсилва от водещите пазарни позиции на множество дружества на Групата в Австрия и няколко държави от ЦИЕ. Рейтинговата агенция очаква, че VIG ще продължи да използва потенциала си за растеж през следващите две до три години.

Въз основа на своите капиталови ресурси и успешен бизнес модел Виена Иншурънс Груп е в идеална позиция да участва в експоненциалния растеж на региона на ЦИЕ и да бъде силен партньор на своите клиенти.

Виена Иншурънс Груп (VIG) е водещата застрахователна група в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Над 50 застрахователни компании и пенсионни фондове от 30 страни формират Групата, която може да се похвали с дългогодишна традиция, силни марки и близка връзка с клиентите. Близо 29 000 служители на VIG се грижат ежедневно за потребностите на около 32 милиона клиенти. Акциите на VIG се търгуват на Виенската фондова борса от 1994 г., на Пражката фондова борса от 2008 г. и на фондовата борса в Будапеща от 2022 г. Групата има рейтинг от „A+“ със стабилна перспектива от международно признатата рейтингова агенция Standard & Poor's. VIG си сътрудничи активно с Erste Group, най-голямата банка за индивидуално банкиране в Централна и Източна Европа.